2011. július 20., szerda

Happiness

Egy malőr folytán pontosan fél órám van, hogy megírjam az e heti cikket.

-- Adna valaki témát?
Síri csend. Na, persze, ha most kapnám az ötletet, már akkor is akkor elkésett volna. Utólagos hsz-t nem fogadok el. Csak reklamációt!
Tessék, most magatokra vessetek. Majd én kitalálom ezt is helyettetek.
1953-ban ezen a napon jelent meg Elvis Presley első lemeze. „My Happiness” (Boldogságom) címmel. Ekkor indult el a Király karrierje.
Na, persze, ez smafu ahhoz képest, hogy 1966-ban ezen a napon nyerte el Kovács András a Karlovy Vary-i fesztivál fődíját. Innentől már csak Kovács András a sztár.
Jellemző, hogy a nagy dolgok mind július 18-án történtek.
Hogy mást ne említsek, a kazángyáros Morvai Ferenc 1989-ben ezen a napon találta fel Petőfi Sándor sírját, aki addigra már elég nőies lett.
Ami addig is köztudott volt, hogy nagy költőnk a halála után, mikor már jobban lett, Barguzinba költözött, ahol befejezte az életrajzát.
Szóval, miközben Morvai úr ügyködött, sajnálatos módon elhunyt Gromiko elvtárs, szintén ezen a napon. Ahogy mondják, a baj nem jár egyedül.
Azt már le sem merem írni, hogy ezen a napon született Lehoczky Zsuzsanna Kossuth-díjas színésznő. Na persze nem 1989-ben, hanem 1936-ban. Most lebukott. Mindig azt nyilatkozta, hogy 1945-ben született.
1953-ban a Silverstone-ban megtartott F–1 versenyen Fangio az utolsó körig üldözte Alberto Ascarit, de megelőzni nem tudta. Hasonló üldözésnek lehettünk volna tanúi 64-ben, amikor is Néró császár Róma leégetését követően üldözni kezdte a keresztényeket. Ez alakalommal az eredményhirdetésre keresztet vethettünk.
1932-ben ezen a napon a rendőrség letartóztatja Killián Györgyöt, a Kommunista Ifjúmunkások Magyarországi Szövetségének titkárát. Ő arról volt többek közt híres, hogy róla nevezték el a Killián tornagyakorlatokat, bár soha az életében egy lépést sem sportolt, csak konspirált. Sok-sok éjszakát töltött börtönben, aminek emlékére 32 év múlva a Beatles megírta a „Hard Day’s Night” (Egy nehéz nap éjszakája) című albumát.
Amit még erről a mai napról illik tudni, az két dolog. Július 18-ika az év kétszázadik napja. De ez nem is olyan érdekes, hanem inkább az, hogy néhány éve ezen a napon beütöttem a lábamat és bibis lett.

- Nem Tom -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése