2011. november 7., hétfő

Recycle-Újrahasznosítás

2011. november 6.

Mottó: A mágikus három „R” betű, reduce-reuse-recycle. Másképpen: redukál-újrahasznál-feldolgoz. Alkoss hulladékból!

Manapság egyre nagyobb tömeget mozgat meg, az úgynevezett recycle (újrahasznosítás) „őrülete”. Ami persze cseppet sem hóbort, vagy bolondság. Komoly szerepe és haszna van.
Nem mondom, hogy ez az életem, és kardot rántok a szemetelés ellen, de szeretem mindenből a legjobbat, a legtöbbet, és a lehető legtöbbször kihozni. Ezért is gyűjtögetek sok mindent, a 'hátha egyszer jó lesz még valamire' elven.
Napjainkban a téma reflektorfénybe került, s részemről két lényeges dolgot emelnék ki.
Az első és talán legfontosabb érv, hogy ipari mennyiségű szemetet termelnek már a háztartások is, amit nem képes a Föld ugyanolyan iramban feldolgozni, sőt van, amit egyáltalán nem is lehet. Ezért van szükség a környezettudatosságra.
Minimális ráfordítással kerti komposztálót készíthetünk, vagy szelektálhatjuk a háztartási hulladékot. Az otthonunkban használatos izzókat kicserélhetjük energiatakarékosra, és áramtalaníthatjuk a lakást, mielőtt elmegyünk, ugyanis a különféle elektronikai berendezéseknek „stand by” (készenléti) módban is van minimális áramfelvétele. Sok kicsi pedig sokra megy.
De a média is folyamatosan felhívja figyelmünket a téma fontosságára. Ilyen volt például a nemrégiben megrendezett TeSzedd! akció, „önkéntesen a tiszta Magyarországért”, vagy a november 19-én megrendezendő gardróbfrissítés az Arena Plázában.


Ebből következik a másik tennivaló, a példamutatás a jövő generációjának. A mi feladatunk megmutatni azt, hogy nem kell mindent eldobni, lecserélni, megsemmisíteni, ami éppen nem elég trendi, kissé ütött-kopott, patinás vagy elromlott. Van egy másik út is! Egy kevés fáradozásnak és kreativitásnak hála, a régiből talán egy új, az előzőnél sokkal jobb dolog születhet. Ezzel is a hajdani értéket megújítva, újra teremtve.
A lényeg ebben is a fokozatosság. Kezdjük ’kicsiben’. Erre remek példa a munkahelyem. Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdtem a filteres teák tasakjából teavirágokat hajtogatni. Szép, illatos kis papírtasakok, sajnáltam őket kidobni. Viszont mivel egy virághoz 5 db-ra van szükség, nem haladhattam vele az általam kívánt ütemben.
Jött egy gondolat, megkértem minden kollégámat, hogy ne dobja ki, hanem tegye le az asztalomra, és cserébe, unalmas óráimban mindenkinek hajtogatok belőle virágokat. A tervezetnek nagy sikere lett, azóta kivirágzott az iroda. Számunkra is hihetetlen mennyi színes, illatozó virág született az elvileg kidobásra ítélt papírhulladékból.

Legyünk merészek és kreatívak, alkossunk hulladékból, hogy egy tisztább környezetben élhessünk.
(A teavirágok készítésének folyamatát a naplómban megosztom. A képen látható egy bögre teavirágcsokor, a sok közül.)

- Zsizsik -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése