2011. augusztus 1., hétfő

PLÁGIUM

"Plágiumnak vagy plagizálásnak nevezik azt a cselekedetet, ha valaki egy másik ember (az eredeti szerző) munkáját saját publikált munkájában hivatkozás, forrás megjelölés és/vagy szerzői engedély nélkül felhasználja, azt sajátjaként tünteti fel, és ezzel az eredeti szerző jogait sérti."

Forrás: Wikipédia

Sokat gondolkoztam azon, mi vihet rá valakit arra, hogy más tollaival ékeskedjen? Konkrétan, miért tesz fel, ad közzé, publikál olyan írásokat, amit nem a saját agya, lelke, tolla szült? Miért jó a lopás eme formája? Vajon nem kap elég figyelmet az életben? Esetleg nem tarja magát elég jónak ahhoz, hogy a saját gondolatait, történeteit vesse papírra? Talán annyira naiv, hogy nem is tudja, ezzel valójában bűnt követ el? Vagy annyira ostobának gondol másokat, hogy azt hiszi, nem fogják észrevenni a csalást?
Vajon az az ember, aki innen - onnan elcsen írásokat, verseket, fotókat, egyebeket, mit sz
ólna hozzá, ha saját munkáit látná viszont valahol másutt, valaki más nevével fémjelezve?
Rengeteg kérdés, amelyek felett eddig talán elsiklottunk. Itt az ideje, hogy a Feleségek.hu népes író- és olvasótábora felvegye a harcot a plagizálás ellen. Magunkért, egymásért, mindenkiért... A becsületünkért, a tisztaságunkért, a feddhetetlenségünkért. Hiszem, hogy érdemes.

Arra kérek mindenkit, segítsük Tündér munkáját azzal, hogy kizárólag a naplónkban idézgetünk, ott is csak idézőjel használatával, és a szerző pontos megnevezésével! Saját cikként pedig NE pakoljunk fel LOPOTT írásokat!

Még valami:

Ez itt egy nagyon jó kis közösség, jó írásokkal, amiket sok "külsős" is olvas. Őrizzük meg a lap tisztaságát, emeljük a nívóját együtt!
Köszönöm...

***

"A tisztesség az, amikor akkor is a jót csinálod, amikor senki nem néz téged."
-JIM STOVALL-

A cikket írta: Ada
A bejegyzést írta: Tündér

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése