2012. április 10., kedd

Húsvét, a tavasz és Jézus feltámadásának ünnepe

2012. április 8.

Kislánykoromban haragudtam erre az ünnepre. Húsvét hétfőn sohasem tudtam nyugodtan aludni, mert „hajnali hétkor” mindig arra ébredtem, hogy anyukám kopogtat az ajtómon néhány fiú társaságában. Még a csipáim eltávolításával voltam elfoglalva, amikor a srácok mindenféle versikét mormolva illatos kölnivizet löttyintettek a kócos hajamra, ami néha belefolyt a szemembe. Ezt követően zsebre vágták a jól megérdemelt aprópénzt vagy hímes tojást, és elégedetten elsomfordáltak. Duzzogva kérdeztem ilyenkor nagypapámtól, hogy miért nyitotta ki a kiskaput olyan korán, miért nem várta meg míg felkelek. Ő erre nagy lelki nyugalommal, kioktató stílusban válaszolt:

- Kislyányom faluhelyen ez így szokás. Be kell engedni a locsolkodókat.

Ez volt, ezt kellett szeretni. Alighogy elkukorékolta az utolsó „taktusokat” a kakas, a falubéli fiúk máris útra keltek, hogy meglocsolják az összes lányt és asszonyt, aki élt és mozgott a településen. A kislányok többsége izgatottan várta a hétfőt. Előző nap több órán keresztül tojásokat pingáltak, lázasan készültek a fiúk fogadására. Húsvétkor szokás volt a tojásokat pirosra festeni, ami Krisztus vérét és az életet szimbolizálja. Ezen kívül a piros szín a szerelem jelképe is. Azok a fiúk, akik piros tojást kaptak biztosra vehették, hogy szerelmük viszonzásra talál.

A húsvét vasárnappal nem volt semmi bajom. Makacsságomnak köszönhetően elértem, hogy a családom ne cipeljen el a délelőtti misére, azt viszont alig vártam, hogy a kendővel letakart kosárból előkerüljenek a megszentelt tojások, a sonka és a foszlós kalács. Emlékszem, nagymamámat tátott szájjal hallgattam, amikor elmesélte Jézus keresztre feszítésének és feltámadásának a történetét.

Jézus szamárháton vonult be Jeruzsálembe, a nép dicsőítésének közepette. A főpapok ezt nem nézték jó szemmel, ezért úgy döntöttek, hogy tanítványai közül Júdást elfogják és árulásra kényszerítik. Az utolsó vacsorát Jézus tanítványaival fogyasztotta el, majd az Olajfák hegyén található Getsemáné kertbe ment, ahol kérte őket, hogy virrasszanak vele. A tanítványok elaludtak, Iskariót Júdás egy csókkal árulta el Jézus kilétét a római katonáknak, akik ezután elhurcolták. Mivel Jézus azt állította magáról, hogy Isten fia, istenkáromlás vádjával Poncius Pilátus elé vezették. A tömeg bűnösnek ítélte, töviskoszorút raktak a fejére és kereszttel a vállán a Golgota hegyre kellett vándorolnia, ahol megfeszítették. Halálát követően a sziklasírban, ahová temették, nem találta a három asszony, aki a tanítványa volt, és akkor egy angyal jelentette be nekik, hogy Jézus feltámadt.

A húsvét a tavasz beköszöntét is jelzi. Manapság lassan feledésbe merülnek a népszokások, egyre többen kirándulnak, a szabadban, friss levegőn tartózkodnak. A férfinép már csak a közeli hozzátartozóit öntözi meg.

Végezetül egy kedves versike:

Itt vagyok, friss vagyok,
Máris sorba állok!
Csak egy kicsit meglocsollak,
Aztán odébb állok.


- Lizelotte -

Kellemes ünnepeket!

1 megjegyzés:

  1. "Csak egy kicsit meglocsollak,
    Aztán odébb állok."

    Eztet monta tüzolo bácsi is amikor ojtotta az olat!

    Jenőke

    VálaszTörlés